top of page
Zoeken

Jij bent jouw medicijnDe ‘magische truffel’ beleeft wereldwijd een renaissance en haar heilzame effecten genieten steeds meer erkenning dankzij groeiende hoeveelheid aan wetenschappelijke onderzoek die de lijst van voordelen van deze bijzondere fungi blijft verlengen. Wat voorheen een notoire connotatie had met “trippende hippies”, komt nu steeds meer in het daglicht te staan als iets waar (bijna) iedereen baat bij kan hebben.

En met recht, want psilocybine truffels en paddenstoelen* kunnen in verschillende doseringen (micro, macro of er tussenin) enorm veel betekenen voor onze persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Hiervoor zijn ze door de mensheid dan ook al duizenden jaren gebruikt, in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze bevatten geen toxiciteit en overdosering of verslaving is niet mogelijk. Vandaar dat truffels worden geschaard onder de “medicijnplanten” en worden ze de afgelopen jaren steeds meer ingezet voor zowel therapeutische doeleinden als voor persoonlijke ontwikkeling.

Maar wat zijn dan al die heilzame effecten van truffels? Behalve de therapeutische werkingen bij bijvoorbeeld depressie, post-traumatische stoornissen, hoofdletsel, burnout en andere kwalen, is ook steeds meer bekend over de persoonlijke ontwikkeling en groei die mensen ervaren dankzij de truffels.


Truffels zorgen namelijk o.a. voor een verhoging van onze neuroplasticiteit. Dat is onze capaciteit om nieuwe neurologische paden aan te leggen in het brein. Het effect daarvan is dat je makkelijker oude gewoontes of patronen kunt doorzien en nieuwe manieren van doen en zijn kunt aanleren. Ook geven ze inzicht in relaties die we hebben met naasten en met onszelf en kunnen ze oud zeer helpen oplossen. Ook ervaren mensen vaak inzichten in de aard van zichzelf en van het leven, en soms diep spirituele ervaringen.


De magische truffel, hoewel de volksnaam er wel naar hint, is echter geen “magische pil” die de problemen van het leven voor je oplost. (Iets wat iedereen eigenlijk wel weet, maar misschien soms toch stiekem op hoopt.) Zoals een goede leraar, geeft een medicijnplant zoals de truffel je het inzicht en de mogelijkheid om veranderingen te maken, maar doet dit niet voor jou. Truffels openen als het ware de deur. Je moet er zelf doorheen lopen.

Wel maken truffels verbindingen in je lichaam en geest die je helpen om duurzame verschuivingen te ervaren in je ziens- en belevingswijze. Zo ondersteunt het een transitie naar een manier van leven waarin je ware zelf makkelijker tot uiting komt en je meer geluk en (zelf)liefde kunt ervaren.

Zoals zen-monnik Thich Nhat Hanh zo mooi schrijft komt ware liefde voort uit begrip en inzicht. De truffels geven ons begrip en inzicht. De ware liefde komt uit jezelf. Zo ben jij jouw eigen medicijn. En kunnen de truffels je erbij helpen dit te verwerkelijken.


*Wat is het verschil tussen truffels en paddenstoelen?

Het verschil tussen psilocybine truffels en psilocybine paddenstoelen is dat de truffels onder de grond groeien en de paddenstoelen boven de grond. De werkzame stof en het effect ervan is echter hetzelfde. Het organisme heet mycelium en bestaat uit een netwerk onder de grond dat het hele ecosysteem verbindt. De paddenstoelen zijn de “bloemen” van het mycelium. Indien vanwege omstandigheden de paddestoelen niet bovengronds kunnen groeien, maakt het mycelium ondergrondse ‘paddenstoelen’. Dit zijn truffels. Verkoop van psilocybine paddenstoelen is in Nederland vanwege het verbeteren van een internationaal imago in 2008 verboden. Psilocybine truffels zijn nog steeds toegestaan.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page